Vallning

FästValla

 • Rengör skidan först vid fästzonen med vallaväck. Låt sedan skidan torka, det brukar räcka med den tiden det tar att rengöra andra skidan.
 • Ta sedan ett sandpapper (grovlek 080-100) och sandpappra fästzonen så att ytan blir lätt luddig. Torka sen bort det ludd som ligger löst.
 • Lägg på ett lager med grundvax (på burk) och värm in det med ett vallajärn eller en varmluftspistol. Stryk sedan ut det med en vallakloss, se till att hela ytan täcks med grundwax. Ställ sedan ut skidan så den får kallna. (5-10 min).
 • Lägg sedan en burkgrund, 2-4 lager, lite beroende på hur hård skidan är. Bra valla är att lägga en blå valla. Då har man fått ett bra grundlager.
 • Lägg därefter 2-4 lager burkvalla av den avsedda vallan för den temperatur det är, lägg hellre lite för varm valla än för kall.
 • Rengör skidan först vid fästzonen med vallaväck. Låt sedan skidan torka, det brukar räcka med den tiden det tar att rengöra andra skidan.
 • Ta sedan ett sandpapper (grovlek 080-100) och sandpappra fästzonen så att ytan blir lätt luddig. Torka sen bort det ludd som ligger löst.
 • Lägg på ett lager med grundklister (på tub) och värm in det med ett vallajärn eller en varmluftspistol. Finns också bra grundklister på spray vilket är väldigt bra och lättarbetat. Stryk sedan ut det med en vallakloss, se till att hela ytan täcks med grundklister. Viktigt att detta lager inte blir för tjockt. Det skall vara precis så att man täcker hela fästzonsytan. Ställ sedan ut skidan så den får kallna. (5-10 min)
 • Lägg sedan en burkgrund, 2-4 lager, lite beroende på hur hård skidan är. Bra valla är att lägga en blå valla. Då har man fått ett bra grundlager.
 • Lägg därefter på det klister som ska vara för den temperatur och snöförhållande som är. Viktigt att klistret får kallna innan du lägger ner skidan i snön.
 • Bra att man gör detta inomhus så att det blir ordentligt gjort för då kommer tejpen att sitta ännu bättre.
 • Rengör skidan först vid fästzonen med vallaväck. Låt sedan skidan torka, det brukar räcka med den tiden det tar att rengöra andra skidan. Kan vara bra att köra över ytan med tex en varmluftspistol så att ytan är fri från vätska och fetter.
 • Ta sedan ett sandpapper (grovlek 080-100) och sandpappra fästzonen så att ytan blir lätt luddig. Ta i lite mera än vid vanlig sandpappring. Torka sen bort det ludd som ligger löst.
 • Lägg sedan på tejpen på skidan på hela fästzonen. Gnugga sedan fast tejpen på skidan med hjälp av hållaren som tejpen sitter i. Brukar finnas en sida som är avsedd för det.
 • Ta bort skyddstejpen och nu är det klart.
 • Viktigt att tänka på är att skidan alltid måste få kallna innan du ska åka på den. Fungerar bäst om skidan får samma temperatur som det är i snön.

Skinn/ tejp

Skinskidor och vallatejp

Skinskidor är ungefär som vanliga traditionella klassiska skidor med skillnaden att där Du normalt lägger fästvalla sitter i stället en ”stig hud” infräst i belaget som den ger ett naturligt bra fäste. 
Skinskidor finns i alla nivåer och prisklasser, från rena turskidor till tävlingsskidor, och är ett mycket bra val för dig som snabbt vill komma ut i skidspåret!

Ett par nya skinskidor kan” hugga” lite när de är nya, men det är fullt normalt och de kommer att åka till sig efter en tid!

Behandling av skinskidor.
För att skinen skall hålla så länge som möjligt och ge bra effekt behöver de rengöras och behandlas! Viktigt att använda de rengöringsprodukter som är speciellt anpassad för skinskidor och inte använda vallarengöring för klister och burkvalla!

För att skinen skall hålla så länge som möjligt och ge bra effekt behöver de rengöras och behandlas! Viktigt att använda de rengöringsprodukter som är speciellt anpassad för skinskidor och inte använda vallarengöring för klister och burkvalla!

Ja det är fullt möjligt men kräver lite förkunskap!
Enklast att lämna dem till din sporthandlare så hjälper de till med detta,annars finns instruktioner hos tillverkaren eller på webben.

Ja absolut för bästa resultat och glidytan fungerar precis som vanliga klassiska skidor.

Vallatejpen är en enklare variant istället för traditionell fästvallning. Fördelen med tejp är att du inte behöver flera olika varianter av fästvallor. Tejpen kan sitta längre, har en högre slitagegräns än vanlig fästvalla och den kanske inte alltid är perfekt men är ofta bra och gör att du snabbt kommer ut i skidspåret.

Viktigt att ”rugga” upp fästytan rejält med slippapper annars sitter inte tejpen fast och viktigt att tejpa lite kortare än den utmärkta fäst-zonen. 
Sätter man för lång tejp finns risken att den lossnar eller rullar ihop sig under skidan och hamnar på glidytan. Om detta sker går det tungt, finns risk för i frysning och det vill man undvika.

Med Skin och Vallatejp är du alltid redo och snabbt ute i skidspåret!

Pekens Generella tips när du ska skaffa dig en vallautrustning! 

Viktigaste budskapet för vallning handlar om att man sorterar i det utbudet som finns på marknaden! 
Alla valla fabrikanter har bra produkter, det gäller bara att lära sig att sortera vad man själv har för behov och se vad man har hemma och komplettera på ett vettigt vis och till en rimlig kostnad! 

Vi vill förmedla ett neutralt budskap där det mer handlar om hur du kan använda produkter och även förenkla metoder! Det är lätt hänt att det gärna blir lite för mycket av det mesta! 

Det viktiga är att man ser på så få fabrikat och lär sig deras produkter och även där sortera bort så mycket som möjligt. Det kommer att förenkla din vallning och stärka ditt självförtroende och ge större glädje! 
Vi kommer att hjälpa Er på vägen med både tips på bra produkter och hur man enklast kommer igång med sin vallning! 

Några exempel på fabrikanter är: Swix,Start,Vauhti,Skigo,Rode,Star,Rex och Toko 

Tips på Vallautrustning för motionär/nybörjare
​För att kunna valla skidor och att det ska bli roligare med vallning behövs utrustning som gör att det går smidigare. Det är bra att skaffa en standarduppsättning som har allt för att man ska kunna valla. Nedan har vi räknat upp saker som är bra att ha:

 • Ett vallajärn. Finns från 199-3000 kr. Dessa vallajärn håller temperaturen jämn. Det går till en början lika bra med ett gammalt strykjärn som man kan reglera värmen med. 
 • Plastsickel för att kunna sickla glidytorna när man har värmt in paraffinet.
 • Borstar. Mässingborste och nylonborste för att borsta bort överblivet paraffin efter att man har sicklat glidytorna. Nylonborste för att putsa det sista på glidytan. 
 • Vallakloss för att stryka ut burk fästvallan 
 • Vallaväck som är ett rengöringsmedel framtaget för skidrengöring. 
 • Vallabord eller vallningsprofil. Finns många olika modeller att köpa. Börja med en enkel modell. Är inte helt nödvändigt men det underlättar mycket när man vallar skidorna. 

Vallor som behövs i ett grundpaket för glidvallning:

 • Paraffin +4 till -4. PS
 • Paraffin -5 till -10. Ex  PS6, .

Vallor i ett grundpaket för fästvallning: 

 • Grundvax. Toko Base Gripwax är ett bra grundwax som går lätt och passar många fören.
 • Burkvalla 0 till -4. Rode Viola Multigrade är en bra valla som täcker stort område
 • Burkvalla -4 till -10. Rode Green. Passar bra själv vid -10. Vid lite varmare så kan man blanda med Viola Multigrade.
 • Grundklister. Ex. Swix KX 20
 • Universalklister. Ex. Rode Multigrade
 • Rött klister. Ex. Rode Rossa

Sen finns det många bra färdiga grundpaket att köpa i en skidbutik eller på nätet. Här några tips på bra och prisvärda paket:

Rode Nordic box: (för den som vill pröva lite mera)

Bra och prisvärda fästvallor. (OBS: inga glidvallor i detta paket)
1 st Violet klister
1 st Mulitgrade klister
1 st Rossa klister
1 st Viola Multigrade burk
1 st Viola burk
1 st Blå Super burk
1 st Vallaväck
1 st Fiberlene
1 st Vallakork
​1 st Plastskrapa

Swix komplett skidvallakit "Vasaloppet"

Vallaboxen som innehåller nästan allt du behöver vid vallning.
1st Combi borste Mässing/Nylon
1 st Plastsickel 3 mm
1 st Sickel till styrskåran
1 st Vallakloss, Combi valla/sand papper
1 st Vallaväck
1 st Fiberlene
1 st Violet Special (burk)
1 st Blue Extra (burk)
1 st Glidvalla CH6 Blå -6°C/-12°C
1 st Glidvalla CH7 Violet -2°C/-8°C
1 st KX20 Grundklister
1 st K22N Universal VM klister
​1 st Valla manual

Komplett vallabox från Swix

9 st Burkvallor
4 st Klister. (2 st universial, 1 st röd, 1 st grund)
2 st Glidvallor (CH8 och CH6)
1 st Base Cleaner
1 st Fibrelene Cleaning Towel
1 st Combi Borste
1 st Vallakork
​1 st Glidvalla skrapa